Прямо з грядки: 5 корисних видів зелені

Зелень дуже корисно їсти для здоров’я. Це знає кожен. Але не всі здогадуються, які саме чарівні властивості дарують нам різні види зелені. Про це сьогодні і піде мова — про найкориснішу зелень.

Зелені овочі

Кріп

Це один з найпопулярніших видів зелені, яку використовують в кухнях самих різних країн світу. Його ми додаємо в салати, супи, гарячі страви. Вважається, що це вкрай корисно. Але чим саме? Справа в тому, що кріп містить у своєму складі вітаміни В6, В2, С, А, Е, Р. Крім того, він багатий такими елементами, як залізо, кальцій, магній і фосфор. Найцікавіше, що корисні не тільки листя зелені, але і його стебла.

Корисні властивості обумовлені, звичайно, складом цього виду зелені. Кріп легко засвоюється, покращує травлення і кровотворні процеси. Крім того, відмінно впливає на підшлункову залозу, допомагаючи виробляти ферменти. Також кріп має дезінфікуючі властивості, покращуючи процеси лактації і діурезу. У складі цієї зелені є анетин — речовина, що сприяє розширенню судин головного мозку і серця.

Додамо, що даний вид зелені можна застосовувати при різних хворіючих шлунково-кишкового тракту. Адже завдяки кропу можна істотно полегшити виразки і гастриту, зменшити вираженість метеоризму.

Петрушка

Зелень вкрай корисна тим, що містить величезну кількість вітаміну С — більше, ніж в цитрусових, рази в 3. Також в петрушці є вітаміни А, Р, Е. крім цього, корисно і те, що в ній є магній, кальцій, фосфор.

Петрушку можна назвати дієтичним продуктом, так як в ній немає цукру. Вона активно використовується в косметологічних цілях, підтягуючи шкіру, зменшуючи пігментні плями, висвітлюючи і освіжаючи колір обличчя. Можна застосовувати сік даного виду зелені для того, щоб зменшити мішки під очима і прибрати темні плями.

Треба зауважити, що їсти можна не тільки листя, але і корінь рослини, стебла. Траву їдять як в сушеному, так і в свіжому або замороженому вигляді.

Селера

Це ще один вид зелені, неймовірно корисною для здоров’я людини. Селера практично також корисна, як кріп і петрушка. У її складі є вітаміни А, В, Е, К. А що найважливіше — протеїн.

Завдяки своєму складу зелень стає корисною для роботи кишечника, підшлункової залози. Також селера допомагає зняти стрес через втому, покращує пам’ять, сприяє підвищенню концентрації уваги.

Варто відзначити і користь для водно-сольового обміну, тому що селера дозволяє врегулювати його. Особливо це корисно для літніх людей і дітей.

Рукола

Це теж дуже корисний вид зелені для здоров’я, користь якого обумовлена складом – вітаміни А, В, Е, С, К, кальцій, марганець, залізо, фосфор, магній. Зелень дозволяє поліпшити роботу травної системи, шлунка зокрема, підвищує гемоглобін, бореться з різними вірусами, зміцнює імунну систему і знижує рівень цукру в крові.

У руколі також багато клітковини, завдяки якій можна вгамувати голод на довгий час. Особливо корисна ця зелень тим, хто страждає від гастриту або виразки. Не варто забувати і про користь в косметології: трава допомагає зміцнити волосся, зробити його м’яким і блискучим.

Фенхель

Трава має гоструватий присмак і солодкий аромат. У його складі є вітаміни В і Е, трохи білка, що вкрай корисно для всіх людей. Фенхель допоможе в боротьбі з метеоризмом у грудних дітей, першими проявами грипу, а також поліпшить роботу кишечника, позитивно позначиться на печінці і нирках.

Фенхель додають в багато страв, м’ясо, чаї і навіть солодощі. Але варто пам’ятати про протипоказання: його не можна їсти вагітним і жінкам в період лактації.

Джерело: МедікФорум

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *