Алергія на пшеницю

Вміст:

  1. Опис
  2. Симптоми
  3. Коли звернутися до лікаря?
  4. Причини
  5. Фактори ризику
  6. Як підготуватися до прийому лікаря?
  7. Діагностика
  8. Лікування
  9. Зміна способу життя і домашнє лікування

Опис

Алергія на пшеницю або продукти, що містять її, є однією з восьми найбільш поширених різновидів харчових алергій у Сполучених Штатах Америки. Алергічні реакції можуть бути результатом вживання пшениці в їжу, або, в деяких випадках, вдихання пшеничного борошна. З пшениці можуть бути виготовлені різні продукти, в тому числі і ті, про вміст пшениці в складі яких ви могли не підозрювати, наприклад, пиво, соєвий соус і кетчуп.

Основний спосіб лікування алергії на пшеницю — уникати вживання продуктів, що її містять. Лікарські препарати можуть знадобитися для боротьби з симптомами алергії, які виникають, якщо ви випадково з’їсте що містить пшеницю.

Симптоми

Алергію на пшеницю іноді плутають з целіакією, але ці стани розрізняються. Алергія на пшеницю пов’язана з виробленням антитіл до білків пшениці. При целіакії певний білок пшениці — глютен — викликає патологічну реакцію імунної системи.

У дітей і дорослих, страждаючих алергією на пшеницю, симптоми розвиваються протягом кількох хвилин або годин після вживання в їжу продуктів, що містять пшеницю. Симптоми алергії включають:

  • Набряк, свербіж або подразнення порожнини рота або горла
  • Кропив’янку, сверблячу висип на шкірі, набряки
  • Закладеність носа
  • Головний біль
  • Сверблячка в області очей, сльозотеча
  • Утруднене дихання
  • Судоми, нудоту або блювоту
  • Діарея
  • Анафілаксія

Більшість маленьких дітей, які страждають алергією на пшеницю, переростають її у віці від трьох до п’яти років.

Анафілаксія

У деяких випадках алергічна реакція може протікати дуже важко і загрожувати життю. Цей стан називається анафілаксією. Крім інших симптомів алергії, анафілаксія проявляється:

  • Набряком глотки
  • Болем або стисненням в грудях
  • Вираженим порушенням дихання
  • Утрудненням ковтання
  • Блідістю і ціанозом (синюшністю) шкіри
  • Запамороченням і слабкістю
  • Прискореним серцебиттям

Коли звернутися до лікаря

Якщо ви бачите у кого-небудь ознаки анафілаксії, телефонуйте 911 або в місцеву службу екстреної допомоги. Анафілаксія є станом, який вимагає надання екстреної медичної допомоги.

Якщо ви підозрюєте, що ви або ваша дитина страждаєте алергією на пшеницю або іншу їжу, зверніться до лікаря.

Причини

Алергія розвивається у разі, якщо надходження в організм протеїнів пшениці викликає реакцію з боку імунної системи. Алергія може розвинутися на будь-який з чотирьох класів пшеничних протеїнів: альбумін, глобулін, гліадин або глютен.

Продукти, що містять білки пшениці

Очевидно, що деякі продукти, наприклад, хліб, містять протеїни пшениці. Однак багато протеїнів, і в тому числі глютен, можуть виявлятися в самих різних готових продуктах і навіть в косметиці, засобах для ванни і пластиліну. Харчові продукти, які можуть містити протеїни пшениці, включають:

  • Хліб і панірувальні сухарі
  • Торти та кекси
  • Печиво
  • Пластівці для сніданків
  • Макаронні вироби
  • Кускус
  • Картопляне борошно
  • Манну крупу
  • Спельтову пшеницю
  • Крекер
  • Пиво
  • Гідролізовані рослинні білки
  • Соєвий соус
  • Деякі приправи, такі як кетчуп
  • М’ясні продукти, такі як хот-доги або ковбасні вироби
  • Молочні продукти, такі як морозиво
  • Натуральні ароматизатори
  • Клейстерізованний крохмаль
  • Модифікований харчовий крохмаль
  • Рослинна камедь
  • Лакричні цукерки
  • Мармелад
  • Карамель

Якщо у вас є алергія на пшеницю, то також може бути алергія і на ячмінь, овес і жито, але ймовірність цього невелика. Якщо у вас немає алергії на інші продукти, дієта, що виключає пшеницю, менш сувора, ніж безглютенова.

Анафілаксія, індукована фізичним навантаженням

У деяких людей симптоми алергії розвиваються у зв’язку з фізичним навантаженням, якщо їй передувало вживання в їжу пшениці.
Зміни в організмі при фізичним навантаженням викликають алергічну реакцію або погіршують реакцію імунної системи на протеїни пшениці. В такому випадку зазвичай розвивається анафілактична реакція, що загрожує життю.

Фактори ризику

Деякі фактори можуть підвищувати ризик розвитку алергії на пшеницю:

  • Сімейний анамнез. Ви схильні до більш високого ризику розвитку алергії на пшеницю або інші продукти харчування, якщо ваші батьки страждають харчовими або іншими видами алергії, наприклад, полінозом.
  • Вік. Алергія на пшеницю поширена серед немовлят і дітей молодшого віку, які мають незрілу імунну і травну систему. Більшість дітей переростають цей вид алергії, однак іноді вона зберігається і у дорослих, часто у вигляді перехресної алергії на пилок трав.

Як підготуватися до прийому лікаря?

Зверніться до лікаря, якщо вважаєте, що у вас або вашої дитини є алергія на пшеницю або що-небудь ще. Зверніться до сімейного лікаря або педіатра, який може направити вас до спеціаліста з алергічних захворювань (алерголога), для проведення діагностичних тестів.

Що ви можете зробити

Для підготовки до відвідування лікаря складіть список:

  • Симптомів, включаючи ті, які можуть здатися не пов’язаним з алергією
  • Алергічних захворювань, яким страждали ваші родичі, включаючи конкретні види алергії і астму
  • Лікарських препаратів, вітамінів або біодобавок, які приймаєте ви або ваша дитина

Також список питань до свого лікаря, такі як:

  • Причиною моїх симптомів є алергія?
  • Чи потрібно мені виконати тести на алергію?
  • Чи я повинен відвідати алерголога?
  • Чи потрібно мені мати при собі препарати адреналіну на випадок розвитку анафілаксії?
  • Чи є у вас брошури або інші друковані матеріали? Які сайти ви порекомендуєте?
  • Не соромтеся також задавати лікарю інші питання.

Чого очікувати від лікаря

Ваш лікар може задати вам ряд питань, в тому числі:

  • Через який час після їжі з’являються симптоми?
  • Чи пов’язана поява симптомів з певною їжею?
  • Яку тверду їжу їсть ваша дитина (якщо мова йде про маленьку дитину)?
  • Чи вводили Ви нову їжу в раціон Вашої дитини?
  • Хто-небудь ще відчув себе погано після вживання в їжу тих же продуктів?
  • Як багато продуктів, що викликають підозру, ви з’їли?
  • Які інші продукти ви їли в той же час?

Діагностика

Загальний огляд, деталізоване вивчення анамнезу і деякі види досліджень допоможуть лікарю поставити діагноз. Застосовуються такі методи діагностики:

  • Шкірний алергічний тест. Невеликі кількості очищених екстрактів різних алергенів (в тому числі протеїнів пшениці), наносяться на поверхню шкіри, зазвичай в області передпліччя, іноді — верхньої частини спини. На місцях нанесення розчину робиться насічка скарифікатором або прокол тонкою голкою. Лікар або медсестра оцінюють результати тесту через 15 хвилин. Поява червоних сверблячих пухирів на місці нанесення екстракту протеїнів пшениці вказує на наявність алергії. Найбільш частими побічними ефектами шкірного алергічного тесту є свербіж і почервоніння шкіри.
  • Аналіз крові. У деяких випадках шкірний тест не може бути виконаний через стан шкірних покривів або дії лікарських препаратів. В якості альтернативи лікар може призначити аналіз крові, який дозволяє визначити наявність антитіл до різних поширених алергенів, включаючи протеїни пшениці.
  • Харчовий щоденник. Ваш лікар може попросити вас вести щоденник і записувати, що і коли ви їсте і протягом якого часу після цього з’явилися симптоми.
  • Елімінаційна дієта. Ваш лікар може рекомендувати вам видалити певні продукти зі свого раціону, особливо ті, які часто викликають алергію. Під керівництвом лікаря, ви будете поступово повертати продукти в раціон і відзначати, коли симптоми з’являться знову.
  • Харчова провокаційна проба. Вона полягає в тому, що ви їсте певні кількості того продукту, який може бути ймовірною причиною розвитку алергії, під наглядом лікаря, що відстежує появу симптомів алергії. Ви починаєте з невеликої кількості продукту і поступово збільшуєте його.

Лікування

  • Антигістамінні препарати можуть зменшити симптоми алергії на пшеницю. Ці препарати можна прийняти після вживання в їжу пшениці або продуктів, які її містять, щоб зменшити вираженість алергічної реакції і зменшити дискомфорт. Попросіть вашог
    о лікаря призначити вам препарат, що відпускається за рецептом або без нього.
  • Адреналін є засобом екстреної допомоги при анафілаксії. Якщо є ймовірність розвитку тяжкої алергічної реакції на протеїни пшениці, можливо, вам доведеться носити з собою два автоінжектори з адреналіном (ЕпіПен, Auvi-Q, інші) з собою постійно. Друга ручка рекомендується для людей, у яких високий ризик повторного розвитку симптомів анафілаксії, в разі, якщо медична допомога не була надана.

Невідкладна допомога

У разі розвитку анафілактичної реакції необхідно надання невідкладної медичної допомоги навіть після ін’єкції адреналіну. Як можна швидше наберіть 911 або місцевий номер невідкладної допомоги.

Зміна способу життя і домашнє лікування

Щоб уникнути контакту з протеїнами пшениці і швидко допомогти собі, якщо контакт стався, ви можете зробити наступне:

  • Інформуйте оточуючих про вашу проблему. Якщо у дитини є алергія на протеїн пшениці, переконайтеся, що кожен, хто бере участь у її вихованні, включаючи директора школи, вчителів і шкільну медсестру, знають про наявність алергії та її ознаки. Якщо ваша дитина має при собі автоінжектор з адреналіном, переконайтеся, що персонал школи знає, як використовувати його правильно, якщо це необхідно. Також шкільний персонал повинен знати, що в разі розвитку анафілаксії вони повинні негайно викликати невідкладну медичну допомогу. Повідомити друзям, родичам і колегам про вашу власну харчову алергію.
  • Носіть браслет. Носіння медичного браслету, на якому вказано, що ви страждаєте алергією і можете потребувати невідкладної допомоги, може допомогти в разі, якщо розвинеться анафілактична реакція і ви не зможете говорити.
  • Завжди читайте етикетки. Не вірте, що продукт не містить небезпечних для вас алергенів, поки не прочитаєте етикетку. Протеїни пшениці, особливо клейковина, використовуються в якості харчових загусників, і вони присутні в багатьох продуктах. Крім того, не думайте, що якщо ви користувалися одним певним продуктом, він завжди безпечний для вас. Інгредієнти можуть бути змінені.
  • Купуйте безглютенові продукти. Деякі спеціалізовані магазини і супермаркети пропонують безглютенові продукти, які є безпечними для людей, які страждають алергією на пшеницю. Однак вони можуть бути марковані як безглютенові не тільки з-за відсутності в їх складі пшениці, але й інших злаків, які не небезпечні для вас, тому дотримуючись суворої безглютенової дієти, ви можете істотно обмежити свій раціон без реальної необхідності.
  • Використовуйте кулінарні книги, в яких наводяться рецепти страв без пшениці. Це допоможе вам приготувати безпечні для вас страви і насолоджуватися випічкою та іншими смачними речами, приготованими з замінників пшениці.
  • Будьте обережні в місцях громадського харчування. Розкажіть працівникам ресторану про вашу алергію і про те, які серйозні наслідки можуть розвинутися, якщо ви з’їсте що-небудь, що містить пшеницю. Замовляйте прості страви, приготовані зі свіжих продуктів. Уникайте страв, які можуть мати приховані джерела протеїнів пшениці, таких як соуси або продукти, обсмажені у фритюрі, які можуть бути приготовані з іншими продуктами, що містять пшеницю.

Наукові джерела:

  • Varjonen E., Vaino E., Kalimo K. Antigliadin IgE-indicator of wheat allergy in atopic dermatitis // Allergy. – 2000. – Vol. 55. – P. 386-391.
  • Horan R. F., DBuske L. M., Sheffer A.L. Exercise-induced anaphylaxis // Immunol. Allergy Clin. N. Am. – 2001. – Vol. 21. – P. 769-782.
  • Bergmann RL et al. Atopic diseases in infancy. The German multicenter atopy study (MAS-90). Pediatr Allergy Immunol 1994;5 (Suppl 1):19-25.
  • Dolen W.K., Allergy Review Series X: Progress in diagnosis of allergy in vitro. IgE antibody in the serum – detection and diagnostic signi?cance. Allergy 2003; 58: 717-723.
  • Kulig M et al. Long-lasting sensitization to food during the ?rst two years precedes allergic airway disease. Pediatr Allergy Immunol 1998;9:61-67.
  • Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. J Allergy Clin Immunol, 1997; 100: 444-51.
  • Schäfer T et al. Association between severity of atopic eczema and degree of sensitization to aeroallergens in school children. J Allergy Clin Immunol 1999;104:1280-84.15.
  • Söderström L, Kober A, Ahlstedt S, de Groot H., Lange C.-E, Paganelli P., Roovers M.H.W.M., Sastre J., A further evaluation of the clinical use of specific IgE antibody testing in allergic diseases. Allergy 2003: 58: 921-928.
  • Warner JO, for the ETAC Study Group. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of cetirizine in preventing the onset of asthma in children with atopic dermatitis: 18 months’ treatment and 18 months’ posttreatment follow-up. J Allergy Clin Immunol 2001;108:929-37.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *