10 продуктів для боротьби із запаленнями

Запальні процеси в організмі можуть бути непомітні для ока, але сильно впливати на якість нашого життя. Розповімо, що з’їсти, щоб побороти недугу зсередини!

Ананас

Як взагалі проявляються запалення? По-різному. Іноді у вигляді підвищення температури. Іноді – набряком або почервонінням.

Можливо, у вас хронічний гайморит? Викривлена носова перегородка? Уповільнений карієс? Аутоімунне захворювання?

Якщо відповідь “так”, то ви, напевно знаєте, як відчувається фоновий запальний процес — і як помітно він знижує якість життя.
Часом запалення протікає десь глибоко всередині нашого тіла, і ми навіть не знаєте про його існування. До тих самих пір, поки втома і млявість не зміниться більш важкими симптомами.

Організм може реагувати по-різному в залежності від того, що ми їмо.

Їжа вміє допомагати нам боротися із запаленням або, навпаки, провокувати запальну реакцію.

Основу протизапальної дієти складають рослинні продукти-фрукти, овочі, горіхи, насіння, боби і бобові. Коли ви їсте джерела тваринного білка, обов’язково постарайтеся вибирати морепродукти, яйця, яловичину і птицю.

Подумайте про наступну вечерю як про можливість запропонувати своєму тілу продукти, які зроблять його сильнішим і енергійнішим.
Нехай вони працюють на здоров’я, а не проти нього.

Ось 10 продуктів, які можна прихопити в гіпермаркеті, коли підете за покупками в наступний раз.

1. Зелень

Зелень має протизапальні властивості і містить різні фітонутрієнти і антиоксиданти, які допомагають захистити клітини організму від пошкоджень.

І ось, чим вона багата:

  • амінокислота
  • вітаміни А, С і К
  • клітковина
  • магній
  • залізо
  • кальцій

Зелень проявляє користь різноманітно – це і сяюча шкіра, і здоров’я, потужна травна система і навіть міцні кістки.

Але ж здавалося б-трава травою.

Ми звикли бачити зелень в салатах, але її можна також додати в смузі або збити блендером зі звичайним томатним соком.

2. Ананас

Цей смачний фрукт може принести вкрай багато користі!

Ананас багатий вітаміном С і містить фермент бромелайн, який може допомогти засвоєнню білка, зменшити запалення в кишечнику і підвищити імунну функцію.

Їжте його свіжим, додавайте в смузі або сік, і навіть запікайте з м’ясом! Все це допоможе в боротьбі із запаленням, поліпшить травлення і збереже імунітет міцним.

3. Лосось

Ця холодноводна риба є одним з кращих джерел омега-3 жирних кислот. А саме вони – прекрасні помічники в боротьбі із запаленнями. Жирні кислоти вміють знижувати ризик хронічних захворювань і навіть покращувати психічне здоров’я.

Лосось також є відмінним джерелом білка і містить безліч корисних мікроелементів, включаючи вітаміни B-12, B-3, D, калій і селен.
Лосося можна приготувати безліччю способів і результат завжди буде дивовижним — така вже це риба. Скрізь хороша – на грилі, смаженою, запеченою, в крем-супі. Навіть звучить смачно!

4. Гриби

Ніколи б не подумали, але гриби — антимікробні, противірусні і протизапальні. Гриби містять безліч сполук, здатні зміцнити імунітет і зменшити рівень запалень у всьому організмі.

Гриби містять довголанцюгові полісахариди, так звані “бета-глюкани”, що зміцнюють імунну систему.

Лісовички також багаті потужним антиоксидантом ерготіонеїном, які допомагає боротися із запальними процесами!

Вони – відмінне джерело білка, клітковини і різних вітамінів групи В.

Видів грибів існує так багато, що ви обов’язково знайдете той, що порадує ваші примхливі смакові сосочки.

Шиїтаке, сморчки, лисички, опеньки, білі… вибір величезний.

5. Броколі

Броколі, багата вітамінами С і К, фолієвою кислотою і клітковиною, є чудовим протизапальним засобом.

Вона особливо щедра на різні каротиноїди, а також антиоксиданти, такі як флавоноїди, кемпферол і кверцетин.

Броколі, підсмажена з часником, буде ідеальним гарніром до вечері.

6. Морські водорості

Морські водорості містять унікальну групу полісахаридів, званих фукоїданами – вони прекрасно борються із запальними процесами в організмі.

Цей унікальний мор
ський овоч несе в собі безліч корисних речовин:

  • залізо
  • калій
  • йод
  • харчові волокна
  • рослинний білок

Свіжі водорості або сушені — різниці немає. Спробуйте додати їх в зелені листові салати, з’їсти з авокадо, рисом і рибою.

Можна також заглянути в азіатські (особливо японські) рецепти – вже там-то знають, що робити з водоростями!

7. Чорниця

Ці солодкі ягідки (але з низьким вмістом цукрів!) багаті клітковиною та вітамінами А, С і Е. Чорниця містить різні протизапальні речовини і антиоксиданти.

Основний антиоксидант, антоціанін, дарує цій ягоді її чудовий темно-синій колір.

Додайте ягоди чорниці в кашу або коктейль, зробіть домашній джем, змішайте з сиром або йогуртом. Чорниця універсальна і чудова!

8. Квашена капуста

Квашена капуста багата вітамінами С і К, залізом і клітковиною. І, природно, містить корисні для кишечника бактерії, звані пробіотиками.

Вживаючи ферментовані продукти, ми покращуємо здоров’я нашої травної системи, оптимізуємо кишкову флору і оздоровлюємо кишковий мікробіом.

Ми можемо отримувати пробіотики і з іншими ферментованими продуктами, такими як кімчі, місо і навіть солоні огірки. Квашена капуста з м’ясом-м-м. А якщо в салаті? Смакота.

9. Міцний бульйон

Бульйон, зварений на кістці, дарує нам повний набір корисних речовин. Яких? Почнемо з мінералів, таких як кальцій, магній і фосфор.

Щоденна чашка бульйону зміцнить слизову оболонку кишечника через високий вміст цілющих сполук, включаючи колаген, желатин і амінокислоти (такі як глютамін, аргінін і пролін).

Нудно пити простий бульйон? Використовуйте його в якості основи для супів.

Чим бульйон може допомогти здоров’ю:

  • Зменшити запалення кишечника.
  • Зміцнити травну систему.
  • Підтримати імунну функцію.
  • Допомогти роботі печінки.

10. Спеції і трави (куркума, імбир і часник)

Куркума

Ця красива жовто-помаранчева пряність часто зустрічається в порошках карі.

Завдяки активному з’єднанню куркумін, вона володіє сильними протизапальними властивостями і вже тисячі років використовується в якості лікарської рослини.

Спробуйте додати мелену куркуму в приправу до риби і овочів. Або використовуйте подрібнений сирий корінь куркуми в супах і соусах.

Для того, щоб збільшити всмоктуваність куркуми, її корисно буде з’їсти з невеликою кількістю чорного перцю.

Імбир

Більшість протизапальних і лікарських властивостей імбиру виходить від його основного біологічно активного з’єднання, гінгерола.

Імбир є не тільки основним стимулятором імунітету.

Корінь імбиру можна також використовувати в чаї, щоб допомогти травленню. А ще він допомагає проти нудоти!

Часник

Часник містить сполуки сірки, які стимулюють нашу імунну систему для боротьби із запаленням і хворобами. Антибактеріальний, протигрибковий, смачний!

Ці гострі часточки легко додати до будь — якої страви-часник надає чудовий смак і першим, і другим стравам.

Повний ефект від введення в меню куркуми, водоростей і лосося ви відчуєте не відразу. Але якщо раптом помітите у себе симптоми ГРЗ — спробуйте атакувати хворобу продуктами з цього списку. Неприємні симптоми підуть швидше звичайного!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *