Ці 5 фруктів допоможуть зберегти здоров’я печінки і нирок

Яким чином ми можемо подбати про здоров’я печінки і нирок? В першу чергу, варто дотримуватися здорового способу життя.

яблука

Збалансована дієта, яка практично повністю виключає сіль, а також обмежує споживання жирів, безумовно, має вкрай важливе значення.

Те, що ми регулярно робимо зарядку, не куримо і вміємо справлятися з нашими емоціями, уникаючи стресів і занепокоєння, звичайно ж, теж є фактором, що поліпшує і наше здоров’я, і якість життя в цілому.

Пам’ятайте, що важливо звернутися до лікаря, якщо з’явився будь-який дискомфорт, що загрожує здоров’ю організму.

Проте, природа щедро пропонує нам союзників, без яких нам складно обійтися: це фрукти.

І сьогодні ми розповімо вам про те, які фрукти найкраще підходять для того, щоб подбати про здоров’я печінки і нирок.

1. Кавун

Так, це саме він, смачний фрукт, який освіжає нас влітку, прекрасно поєднується з натуральними соками, йому навіть можна знайти застосування в оригінальних стравах для наших обідів і вечерь.

Ви коли-небудь робили салат зі шпинату, сиру, волоських горіхів, кавуна і м’яти? Це просто чудово!

Зараз ми розповімо, завдяки яким корисним властивостям кавун допоможе підтримати здоров’я печінки і нирок:

  • Згідно з цим дослідженням, кавуновий сік покращив антиоксидантний статус і забезпечив деякий захист від викликаного алкоголем гострого окислювального пошкодження головного мозку і печінки щурів.
  • Кавун – це фрукт, багатий лікопіном-антиоксидантом, який, згідно з деякими дослідженнями, може протидіяти окислювальному стресу. Хоча для підтвердження цієї думки потрібно більше наукових досліджень.

Завжди пам’ятайте, що потрібно вибирати тільки зрілі кавуни. Якщо він недозрілий, або, навпаки, занадто перезрілий, це може створити нам більше проблем, ніж принести користі.

2. Чорниця

Чорниця є одним з найбагатших природних джерел антоціанів. Ці поліфенольні компоненти надають їй синій колір і високий вміст антиоксидантів. Саме вони, як вважають експерти, є біологічно активними речовинами, настільки корисними для нашого здоров’я.

Кращий спосіб споживати чорницю – натуральний сік. Це смачно і корисно:

Ось список основних корисних властивостей чорниці:

  • Вона є одним з кращих натуральних антиоксидантів і засобів для детоксикації організму, які ми тільки можемо знайти в природі.
  • Згідно з деякими дослідженнями, чорниця може мати позитивний вплив на нирки (якщо вони пошкоджені).

3. Лимони

Лимон, можливо, є найкращим натуральним ліками, яке можна приймати щодня. У наших статтях ми часто говоримо про переваги прийняття натщесерце теплої води з невеликою кількістю лимонного соку, але також слід знати, що це корисно і для турботи про здоров’я печінки і нирок.

  • Лимон є природним миючим засобом, що виводить токсини. Він буде дуже корисний в лікуванні, наприклад, такої проблеми, як ожиріння печінки.
  • Ще одна перевага лимона в тому, що він допомагає в розкладанні на складові частини їжі, коли вона досягає шлунка. Таким чином, він полегшує процес травлення.

4. Яблука

Зелені яблука, червоні … які корисніше? Вибирайте ті, які вам більше подобаються. Всі вони володіють приголомшливими властивостями.

Так що рекомендуємо зараз же з’їсти яблуко. Тільки їжте його обов’язково разом зі шкіркою, так воно принесе набагато більше користі!

  • Результати цього дослідження показали, що поліфенольний екстракт яблучної шкірки можна розглядати як профілактичний продукт уражень печінки.
  • В ідеалі слід їсти хоча б одне яблуко в день. Завжди пам’ятайте про те, що його слід добре вимити його і їсти з шкіркою, адже в ній міститься багато корисних речовин.

5. Червоний виноград

Вибирайте завжди виноград більш темного, насиченого кольору. Чому? Тому що такі сорти містять найбільшу кількість антиоксидантів і їх лікувальні властивості вищ
е, ніж у сортів винограду білого кольору.

  • Як Ви вже знаєте, це просто вітамінна бомба, повна антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Виноград добре допомагає нам виводити практично всі речовини, шкідливі для нашого організму.
  • Виноград майже на 80% складається з води. Таким чином, радимо включити його в свій щоденний раціон, причому завжди зі шкірою. За аналогією з яблуками або грушами багато корисних речовин зосереджено саме в цій частині плоду. Природно, в цьому випадку слід вибирати фрукти органічного походження.
  • Ви можете їсти виноград в різних видах: на сніданок, додайте його в чашку вівсянки або в натуральний грецький йогурт. Ще можна зробити дуже смачний салат зі шпинатом, волоськими горіхами і, при бажанні, крім винограду в нього також можна додати кавун.

І пам’ятайте, що в разі виникнення проблем зі здоров’ям нирок або печінки важливо якомога раніше звернутися до лікаря, щоб поставити діагноз і отримати найбільш підходяще лікування. Вживання цих фруктів може служити лише доповненням, але ніяк не заміною лікуванню.

Наукові джерела:

  • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador.
  • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Programa Nacional de Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador. https://doi.org/10.1182/blood-2006-11-060707
  • Imss. (2009). Diagnóstico y Tratamiento de la Insuficiencia Hepática. Guía de Práctica Clínica. https://doi.org/IMSS-038-08
    Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
  • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *