Звичні продукти, які поступово отруюють організм

Ми часто не здогадуємося, наскільки небезпечними можуть бути звичні продукти. Про те, які з них здатні поступово отруювати організм, пише німецьке видання Focus.

Напівфабрикати

Оброблені м’ясні продукти. Багатьом відомо, що ковбаса – не самий здоровий на світі продукт. Але Даніела Крел, дієтологиня Баварського споживчого центру, підкреслює: цей продукт більш підступний, ніж може здаватися.

Спеціаліст закликає відмовитися від активного споживання м’ясних напівфабрикатних виробів, призначених для готування (зазвичай смаження).

“Через високий вміст солі та інших компонентів при їх нагріванні і обсмажуванні утворюються нітрозаміни, які є канцерогенними”, – попереджає експерт.

Консервовані продукти. Їх найбільша проблема – сама банка. Внутрішнє покриття консервної тари містить бісфенол А, що потрапляє в продукт, а потім в організм. Дана хімічна речовина порушує гормональний баланс, може провокувати порушення розвитку у дітей. Також його вважають винним у розвитку раку, безпліддя.

Риба. Вважається, що вона повинна вживатися мінімум один-два рази на тиждень. Однак деякі види риб сильно забруднені ртуттю і здатні поступово отруювати організм. Особливо небезпечними в цьому плані є риба-меч, тунець. Залежно від віку і зони вилову концентрація важкого металу в рибі може варіюватися від незначної до високої. Також потрібно дотримуватися обережності з лососевими, які розлучаються фермерськими господарствами. Вони часто сильно забруднені антибіотиками і пестицидами, що додаються в корм.

Рис. Більш здоровим варіантом звичного продукту є цільнозерновий рис, багатий клітковиною, вітамінами і мінералами. Але отруйні речовини можуть накопичуватися і в ньому. За даними Баварського агентства із захисту прав споживачів, рис часто забруднений неорганічним миш’яком, здатним шкодити судинам і нервам, викликати рак.

Випічка. Її склад нерідко відрізняється високим вмістом дешевих перероблених жирів, зокрема, пальмової олії, що містить канцерогенні забруднювачі (наприклад, 3-монохлорпропандіол ефір жирної кислоти). Любителям хлібобулочних виробів краще навчитися пекти самим.

Чіпси, картопля фрі та інші крохмалисті гарячі продукти. Згідно з наявними даними досліджень регулярне споживання смаженої картоплі і чіпсів два-три рази на тиждень подвоює ризик смерті. Це пов’язано не тільки з високим вмістом жиру і солі, що сприяє серцево-судинним захворюванням, але і з великою кількістю акриламіду. Дана речовина є канцерогенною і виникає при надмірній тепловій обробці продуктів, багатих вуглеводами. Особливо великі кількості акриламіду містяться в смаженій картоплі, але також його джерелами є печиво, крекери, тости, хрусткі хлібці, сухі сніданки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *