Добавки чи збалансоване харчування? Вчені розповідають, що краще для здоров’я мозку

Дослідження показало, що 75% американців звертаються до добавок для задоволення потреб в поживних речовинах і підтримки здоров’я мозку. 87% опитаних заявили, що вони мають впевненість у безпеці, якості та ефективності прийнятих добавок. Але що ефективніше: добавки чи збалансований раціон і здоровий спосіб життя?

Їжа для мозку

Йшлося про досить вузьку категорію добавок – підтримання когнітивних функцій.

Серед добавок, що підтримують здоров’я мозку, обговорюваних в дослідженні:

  • Вітаміни групи В
  • Вітамін Д
  • Вітамін Е
  • Омега-3 жирні кислоти, DHA і EPA
  • Альфа-лінолева кислота (ALA)
  • Риб’ячий жир
  • Середньоланцюгові тригліцериди
  • Нікотинамід рибозид
  • Phosphatidylserine
  • Коензим Q10
  • Apoaequorin

У дослідженні також розглядалися гінкго білоба та інші рослинні сполуки, такі як куркумін, флаваноли, гуперзин-А і кофеїн.

Вони показали користь для здоров’я в окремих дослідженнях-вона може бути пов’язана з антиоксидантними властивостями більшості їх компонентів. Наприклад, вітаміни групи В підтримують хороше психічне здоров’я, добавки омега – 3 можуть використовуватися в якості додаткової терапії при лікуванні депресії і шизофренії.

Добавки чи харчування?

Глобальна рада з охорони здоров’я мозку (GCBH) заявила, що, хоча добавки пропонують переваги, найкращий спосіб отримати поживні речовини – це здорова і збалансована дієта.

Продукти, які містять найбільш цінні речовини у високій концентрації:

  • Жирна риба. Вживання в їжу жирної риби (сардини, анчоуси, скумбрія і лосось), допомагає поліпшити психічне здоров’я. Це пов’язано з високою концентрацією омега-3 жирних кислот.
  • Кава. Крім кофеїну, який допомагає поліпшити фокус, кава містить інші сильнодіючі природні сполуки-ейкозаноїл-5-гідрокситриптамід або EHT. Вчені виявили, що EHT може надавати терапевтичні переваги в моделях хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона.
  • Чорниця. Плоди чорниці, багаті антиоксидантами, антоціанами, катехінами, поліфенолами і кверцетином.
  • Броколі. Капуста містить вітамін К, необхідний для утворення сфінголіпідів, типу жиру, щільно упакованого в клітини мозку. Згідно з дослідженнями, більш високе споживання вітаміну К може призвести до поліпшення пам’яті у дорослих.
  • Горіхи. Коли справа доходить до поліпшення здоров’я мозку, ви ніколи не помилитеся, з’ївши більше горіхів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *